САЩ с условие, за да приеме ново споразумение за климата 19.11 | 11:13

Условието е Китай и другите големи развиващи се страни също да се ангажират с каузата

От Андриян Георгиев

Официални представители на САЩ заявиха, че няма да приемат ново споразумение за климата през следващото десетилетие, докато Китай и другите големи развиващи се страни не се ангажират със същите стандарти за намаляване на въглеродните емисии, предаде ДПА.

Шестнайсет големи икономики и Европейският съюз се срещнаха на неофициални разговори преди годишната среща на ООН за климатичните промени, която започва на 28 ноември в Дърбан, Южна Африка. Пет други страни, включително Еквадор и Аржентина, се присъединиха към неформалните разговори, които се провеждат  редовно, откакто президентът Барак Обама встъпи в длъжност през 2009 г.

Предвид изтичането на Протокола от Киото за глобалното затопляне през декември 2012 г., преговорите в Дърбан се очертават като ключови за бъдещата политика по отношение на климатичните промени.

Организаторите се стремят към споразумение за пътна карта за преговорите по нов договор след 2020 г., когато  настоящите ангажименти за намаляване на емисиите ще изтекат, уточнява БТА. 

Американският преговарящ Тод Стърн заяви, че двудневните разговори са били "конструктивни", но отбеляза, че администрацията на Обама не може да подпише споразумение, което не би получило подкрепа в Конгреса.  Той посочи, че е невъзможно да отиде в Конгреса и да каже, че САЩ ще се ангажират с определено намаляване на емисиите и други мерки, докато Китай и други нововъзникващи икономики са освободени от такива задължения. 

Американският конгрес отказа да ратифицира Протокола от Киото от 1997 г., който освобождава Китай и други развиващи се страни от намаляването на емисиите. Общо САЩ и Китай произвеждат 40% от световните емисии, смятани за отговорни за глобалното затопляне.  

Водещи

Най-четени