Санираме жилища със 75% европари 12.04 | 16:36

Финансират с цялата сума социално слабите домакинства

От Десислава Маданска

Безвъзмездната финансова помощ за саниране на жилищни блокове с европейски средства ще бъде увеличен на 75% от общата стойност на ремонтните дейности, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Първоначално собствениците на жилища щяха да получат 50% еврпейски средства, а останалите трябваше да осигурят сами.

Финансовата помощ по проекта "Енергийно обновяване на българските домове" покрива техническото обследване на имота, издаването на паспорт и обследването за енергийна ефективност.

От министерството посочиха, че домакинствата, които не могат да осигурят самоучастието си, ще получат пълно финансиране по проекта. Намерени са допълнителни средства за финансирането на социално слаби семейства, уточниха от ведомството.

По думите на строителния министър Екатерина Захариева целта е да не се спира изпълнението, тъй като в почти всяка сграда има по 1-2 домакинства, които не могат да си позволят да участват.

Домакинствата ще могат да получат повече информация за проекта за саниране с европари от информационната кампания, която започва от другата седмица.

Тя ще обхване 36 града и ще продължи два месеца.

Водещи

Най-четени