Санират 31 обществени сгради по фонд "Козлодуй" 07.05 | 12:28

Реализацията на проектите на се изисква съфинансиране от бенефициентите

От Ралица Стоянова

"С подписването на днешните споразумения правим още една стъпка към подобряване на енергийната ефективност в обществените сгради".

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на връчването на 16 споразумения за рехабилитация на 31 обществени сгради по Международен фонд "Козлодуй", информират от МИЕТ.

Президентът Росен Плевнелиев изведе енергийната ефективност като един от основните приоритети на страната. Той припомни, че проектът АЕЦ "Белене", който е 2 000 МВ, щеше да струва поне 10 млрд. евро. В същото време 2 000 МВ могат да се спестят с 1 млрд. евро, вложени в енергийна ефективност. "Най-евтината енергия е икономисаната", каза още президентът.

"Близо 8,5 млн. евро от фонд "Козлодуй" ще осигурят годишно спестяване на енергия в размер на 28,78 млн. квтч и намаляване на емисиите въглероден диоксид с 9,63 тона", подчерта Василев. "Благодарение на помощта по фонда нашите градове и села стават по-добро и уютно място за живеене", добави той. 

Василев подчерта, че за реализацията на проектите на се изисква съфинансиране от страна на бенефициентите, което е допълнително преимущество за тях.

България вече е получила общо 850 млн. евро от Международен фонд Козлодуй, от които 378,5 млн. евро – за т.нар. "неядрен прозорец". С помощта на тези средства са подписани 34 споразумения на стойност 334,8 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност в обществени сгради.

Вече са рехабилитирани 126 сгради, още 75 в големите общини са в процес на избор на изпълнители за санирането, а предстои да бъдат сключени договори за още 150 сгради, където изпълнителите вече са избрани. Със средства от фонда е подменено и уличното осветление в 20 общини, а в още 14 процесът все още не е приключил.

Реализацията на всички тези проекти се очаква да осигури повече от 2 млн. киловатчаса спестена енергия годишно. Това се равнява на 640 мегавата инсталирана мощност – или повече от половин блок на АЕЦ "Козлодуй".

Водещи

Най-четени