Сателитни снимки показват безпрецедентно топене на Гренландия 25.07 | 11:04

Горещ купол е "затиснал" ледовете в периода 8 - 12 юли

От iNews.bg

Сателитни снимки на НАСА показват безпрецедентно топене на ледовете на Гренландия, алармират от американската правителствена агенция.

Данните показват, че на 8 юли топене е обхванало от 40% от повърхността на ледовете. Само четири дни по-късно обаче е обхваната територия от 97% от повърхността. Това може да бъде видяно добре на снимката - в лявата част е сателитното изображение от 8 юли, като оцветените в бяло повърхности са ледовете. На снимката повърхностите с топене са отбелязани в тъмнорозово, а по-светлите части показват "евентуално топене".

От НАСА допълват, че на няколко пъти през този месец наблюдават активност, на която не са били свидетели през последните 30 години. Обикновено през лятото около половината от територията на Гренландия е обхваната от топенето на ледовете.

Много често водата от топенето замръзва отново почти веднага. В близост до брега водата от стопените ледове отново замръзва на блокове, които отплуват в океана.

На този етап учените все още не могат да коментират дали това интензивно топене ще предизвика намаление на нивото на леда и увеличение на равнището на водите на океана.

Според анализите причината за бързото топене е вълна необичайно горещ въздух, настанила се като купол над Гренландия. Топлата вълна обаче е започнала да се разсейва на 16 юли.

Водещи

Най-четени