Световната банка с "черен" сценарий за климатичните промени 19.11 | 08:30

Глад, суша и „водопад от катаклизми“ ще мъчат човечеството

От Филипа Тодева

Световната банка е написала "черен" сценарий за климатичните промени в бъдещите десетилетия.

В последния си доклад международната институция предвижда повишаване на средната температура на Земята с цели 4 градуса по Целзий до 2060 г. и "водопад от катаклизми", с който съвсем не е сигурно, че планетата ще може да се справи, предаде France Presse, цитирана от БТА.

Според банката всички държави ще страдат от последиците от глобалното затопляне, но че най-бедните ще бъдат засегнати най-сериозно от очертаващия се недостиг на храна, покачване на морското равнище, циклони и суша.

Новият президент на СБ Джим Йон Ким Световната банка заема по-енергично позиция за отчитане на промените в климата като фактор при развитието. По думите му никога няма да сложим край на бедността, ако не се заемем с промените в климата.

Според Световната банка при сегашното равнище на емисиите на парникови газове ще е невъзможно международната общност да спази своя ангажимент да не допусне повишаване на средната температура на Земята с повече от 2 градуса по Целзий спрямо нивата отпреди Индустриалната революция.

Най-тежко ще пострадат най-бедните и най-уязвимите държави.

Водещи

Най-четени