Светът е способен да премине на възобновяема енергия до 2030 г. 20.01 | 07:01

Вече притежаваме ресурсите в близко бъдеще да сме изцяло на екоенергия

От Георги Георгиев

Ново проучване показва, че е напълно възможно и финансово постижимо светът да премине на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) до 2030 г., стига държавите да имат необходимата политическа воля за постигането на тази цел, пише PhysOrg.

За целта обаче трябва да бъдат построени над четири милиона вятърни турбини с мощност 5 MW, върху покривите на сградите трябва да бъдат поставени 1,7 милиарда 3 киловатови фотоволтаични системи. Отделно трябва да бъдат изградени и около 90 хиляди соларни централи с мощност от 300 мегавата.

Единият от авторите на доклада Марк Делучи споделя, че целта на проучването е да се докаже, че днес съществува достатъчно количество възобновяема енергия и са налице съответните технологии за нейното оползотворяване.

При изчисленията си учените зачеркнали всички видове изкопаеми горива и се концентрирали единствено върху слънчевата, вятърната, водната и геотермална енергия. Днес фосилните горива осигуряват 80% от световната енергия. Учените изключили от списъка и възобновяемата енергията, добивана от биомаса – най-широко използваната енергия, която обаче може да се окаже потенциален замърсител на околната среда. От сметките им е изключена и ядрената енергия, която доставя 6% от световното електричество.

За да стане тази визия възможна до 2030 г., в строителството трябва да бъдат вложени колосални ресурси. Така например ще бъдат необходими вятърни турбини, които да са три пъти по-мощни от сегашните. За щастие подобни 5 мегаватови турбини съществуват в Германия от още от 2006 г. а лидерът в зелените технологии Китай построи първите ветрогенератори от този клас през миналата година.

Слънчевите централи ще трябва да бъдат комбинация от фотоволтаични панели и инсталации за загряване на флуиди посредством слънчевите лъчи, която ще задвижват електрогенератори. В момента съществуват едва няколко десетки подобни централи.

Основното предизвикателство пред еко-енергията ще бъде създаването на стабилни връзки между различните инсталации за добив на енергия и синхрнонизирането им с цел покриването на енергийните нужди на планетата и повишаването на сигурността им.

Според учените днес притежаваме всички необходими ресурси освен достъпа до редки химични елементи като неодима, който се използва за производството на магнити. Този проблем може да бъде разрешен чрез петорно увеличаване на минният добив и пълното рециклирането редките елементи или чрез създаването на технологии, които избягват използването им.

Водещи

Най-четени