Свирепи мита върху китайски соларни продукти налага САЩ 18.05 | 11:24

Митата ще стигат до 250% от стойността на китайските продукти

От Вероника Стойновска

САЩ реши да промени политиката си относно размера на митата върху китайските соларни панели. Сега те могат да достигнат до 250% от стойността на продукта. Целта е да се подпомогнат местните производители в борбата им с чуждестранната конкуренция, съобщи Bloomberg.

Решението е взето с цел да даде тласък на американската индустрия за соларно производство, след като четири компании от бранша обявиха фалит през изминалата година.

Според критиците това може да не окаже изцяло положителен ефект на състоянието на американската икономика. Тази политика може да доведе до повишаване на цените на американското производство, което ще се отрази отрицателно върху възобновяемата енергийна индустрия на САЩ.

Решението за митата е отговор на тезата, че китайските производители на слънчеви системи продават продуктите си на цена много по-ниска от себестойността им заради държавната помощ, която им оказва Пекин. Следствие от тази практика са обявените от Вашингтон антидъмпингови мита, вариращи от 31% до 250%, в зависимост от производителя.

Според Шиам Мета, анализатор от консултантската компания GTM в Бостън, новата политика е възможно да подтикне китайските компании да преориентират пазарната си насоченост към други страни, с цел да избегнат високите разходи за мита.

Водещи

Най-четени