Седемте рилски езера замръзнаха 24.12 | 13:07

Много планинари ще се качат там да посрещнат Коледа и Нова година

От iNews.bg

Седемте рилски езера са в лед след продължилите близо 10 дни студове, каза за БНР кметът на Сапарева баня Калин Гелев. Снежната покривка по циркуса е не повече от 20 сантиметра, все още не става за ски на Паничище и това разочарова туристите, добави Гелев.

"Десетки планинари и туристи ще се качат на Седемте рилски езера за Коледа и за Нова година", казват хижари. Правят преходи по невероятно атрактивния терен на езерата, а най-натренираните планинари от Кюстендил и района и тази година ще се организират да посрещнат новата 2019 на старата хижа "Седемте езера", каза арендаторът на обекта Павел Панинчев. Той самият се оказа за празниците в Германия и няма да може да ги посрещне, но хижата е достъпна.

Тези, които ще стигнат до там, могат да влязат без проблем и да се настанят. Хижата е електрифицирана, ток се подава от мини турбина, която Панинчев сам конструирал и поддържа. Близкото Рибно езеро, дълбоко около два метра, е замръзнало. По леда ентусиасти играят хоро и се веселят с настъпването на Нова година. Организацията си за празника започват още по Коледа.

Водещи

Най-четени