Селата в Сенегал стават екологични 16.08 | 17:30

Сенегал оборудва 14 села с екосистеми, облекчаващи живота на обитателите им

От Георги Георгиев

Белведере не е просто поредното бедно сенегалско село, построено от слама и кирпич. То е едно от първите екосела в страната. Репортаж на Ройтерс показва как две мини системи от соларни панели - всяка от които с капацитет от 1000 вата - снабдяват с енергия сламените къщи и уличните лампи в малката общност. Енергията е достатъчна за осветлението вечер и дори за пускането на уреди с нисък разход на ток като телевизори и зарядни за мобилни телефони.

На част от обитателите са раздадени и захранвани от слънцето фурни, които да заместят готвенето на замърсяващите околната среда дървени въглища и дърва.

Към "екстрите" в селото е добавена дори и иригационна система, позволяваща на селяните да обработват успешно големи безплодни области, които до момента са били неизползваеми.

Според сенегалското правителство Белведере няма да бъде единственото село, което е оборудвано с екологични системи за добив на енергия. Целта на властите е да снабдят общо 14 хиляди земеделски общности в страната с подобни инсталации.

Помощ на Сенегал ще бъде оказана и по програмата за развитие на ООН. Глобалният екологичен фонд към световната организация се е съгласил да отпусне субсидия в размер на 17 милиона долара за реализирането на проектите, които според сенегалският министър Бабакар Ндао ще допринесат и за намаляването на емисиите от парникови газове в атмосферата.

Водещи

Най-четени