Сензация: България кръстоса слива с кайсия 25.02 | 15:12

Новият сорт е плод на 25-годишни усилия

От Филипа Тодева

Сензационен хибрид между слива и кайсия е сред новостите на изложението "Агра 2013". Това съобщават от Пловдивския панаир.

Първият български сливово-кайсиев сорт е сред световните новости, които ще бъдат показани на международната селскостопанска изложба. Той се смята за сензационен успех и представлява нов ботанически вид според Института по овощарство, където е направена разработката.

Работата по кръстосването на синя слива и кайсия е отнела почти четвърт век, докато се стигне до хибрида "Стендесто". Плодовете са едри, тъмновиолетови, с много добър вкус и аромат, обясняват от института. Селекционери от няколко европейски държави вече проявявали интерес към необичайния сорт.

Силно присъствие в листата с иновации имат научните институти към Селскостопанската академия, която е съорганизатор на изложението.

Разработките на българските учени са ориентирани към високопродуктивни

сортове, устойчиви на болести, суша и студ.

С тези характеристики се отличава и друга световна новост – зимният пивоварен ечемик "Девиния", който дава до 739 килограма от декар. Той ще бъде представен от Институт по земеделие в Карнобат.

Сортът домати "Копнеж F1" не само носи високи добиви, но има превъзходен вкус и подобрени биологични показатели заради по-голямото съдържание на ликопен, вещество с доказан антиоксидантен ефект, твърдят създателите от Институт по зеленчукови култури "Марица” в Пловдив. Там е създаден и първият български сорт картофи, устойчив на опасни вредители и спиращ тяхното разпространение.

"Зелено чудо" е наречен нов сорт пипер, чиито плодове са с форма на камбанка и тегло до 300 грама.

Освен хибридния сливово-кайсиев сорт, Институтът по овощарство ще демонстрира и нов подход за отглеждане на орехи – заедно с праскови.

Водещи

Най-четени