Ситуацията във Фукушима може да е по-лоша от очакваната 02.12 | 12:31

Стопеното ядрено гориво в първи реактор може да е пробило бетонната плоча

От Георги Георгиев

Стопеното ядрено гориво в японската АЕЦ "Фукушима-1" може да е пробило две трети от бетонната основа на реактора, съобщи операторът на централата, цитиран от АFP. Предположенията са направени на базата на компютърни симулации на ситуацията в авариралата в началото на март централа.

Представители на Tokyo Electric Power (TEPCO) съобщиха, че последните им изчисления показват, че горивото в първи реактор може да се е стопило изцяло, да е протекло през вътрешната изолация и в момента да разяжда бетонната основа на енергоблока.

В най-лошия случай разстопеното гориво може да е проникнало на 65 сантиметра в бетона. Така между него и външната стоманена обвивка остават само 37 сантиметра, се казва в публикувания доклад.

Досега от TEPCO съобщаваха, че част от горивото е изтекло от вътрешния съд, без да уточняват до каква степен то може да е проникнало през бетона. Оправданието бе липса на данни. Сега обаче експертите твърдят, че почти цялото гориво е изтекло от реактора.

Още два реактора на АЕЦ "Фукушима" пострадаха сериозно от цунамито, което унищожи охладителната система на централата. При тях обаче само 60% от горивото проби бетонната обвивка, което доведе до по-малко поражения.

Специалистите смятат, че разтопеното гориво в трите реактора е в охладено и стабилно състояние, благодарение на инжектираната в реактора вода. От TEPCO обаче добавиха, че оценките им се базират на теоретични модели и че всъщност въобще не е ясно къде се намира разтопеното гориво и до каква степен то е изложено на охлаждащата вода.

Плановете на TEPCO и на японското правителство предвиждат да изключат всички реактори на централата до края на 2011 г.

Водещи

Най-четени