Скоро: Вкарват в менюто насекоми, гъбички и меса, отглеждани в лаборатории 29.08 | 14:30

Целта е справяне с климатичната криза

От iNews

Британците скоро може да започнат да дъвчат всякакъв вид насекоми, гъбички и меса, отглеждани в лаборатории, в опит да се справят с климатичната криза.

Обединеното кралство възнамерява да поведе пътя към "алтернативните меса" като част от усилията за борба с нарастващото глобално население и по-голямото напрежение върху околната среда и веригите за производство на храни. Начело на движението е ново мултимилионно начинание, пише Daily Star.

Общо 15 милиона паунда бяха предоставени от агенцията за иновации на Обединеното кралство за новосформирания Национален алтернативен протеинов иновационен център в опит да преобърне националните хранителни тенденции в полза на алтернативни протеинови доставки, които изискват по-малко енергия за производство, пише "Телеграф".

Thinktank Green Alliance се надява, че индустрията може да струва 6,8 милиарда паунда годишно и да създаде 25 000 работни места до 2035 г. "Надяваме се, че новата работа може да доведе до по-ясно разбиране какви ползи и възможни рискове наистина са свързани с консумацията на повече продукти, алтернативни на месото", казват от НПО-то.

Професор Анвеша Сакар, специалист по храни, от университета в Лийдс и ръководител на проекта, каза: "Искаме да направим алтернативен протеин масов за една наистина устойчива планета. Надяваме, че проектът може да превърне Обединеното кралство в алтернативна протеинова "глобална суперсила".

Докато голяма част от изследванията може да разглеждат неща като мухи и различни видове гъби, лабораторно отгледаното месо остава една от най-интригуващите алтернативи.

Според списанието за консумация на храни Sentient, "култивираното месо се отглежда от животински клетки и макар да не е идентично с тъканите на живо животно, то е направено от същите материали и има почти същата структура. За всички намерения и цели лабораторно отгледаното месо наистина е месо".

Магнитни бури през СЕПТЕМВРИ 2024 г. по дати: Кога са опасните дни и и как да се предпазим?

Месечна прогноза за времето през септември 2024 г.

Финансов хороскоп за септември: Дъжд от пари върху две зодии

Любовен хороскоп за септември 2024

Вижте опасните и благоприятните дни през септември

Червен конец на ръката: Поверия, на коя ръка се носи, кой да ни го върже

Как всяка зодия да постигне целите си през септември

 

Водещи

Най-четени