Слагаме си ВЕИ инсталация и в двора 28.03 | 14:03

Промените в Закона за ВЕИ позволяват монтирането не само на покривите на сградите, но и в прилежащите дворове

От Андриян Георгиев

Отпада лицензионният режим за фирми, чиято дейност е монтиране, поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръженията в енергийни обекти за възобновяема енергия (ВЕИ).

Това предвиждат приетите на второ четене от Народното събрание промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, посочва БТА.

Също така промените предвиждат малки ВЕИ инсталации да могат да се монтират не само на покривите на сградите, но и в прилежащите дворове към тях, намиращи се в населени места. 

Разрешение ще се получава за срок до месец и половина, като задължително условие ще бъде съответните сгради вече да са свързани с електроразпределителната мрежа.

Депутатите гласуваха и облекчаване на режима за издаване на решения за монтиране на соларни панели или вятърни турбини в дворовете, които са собственост на гражданите.

Режимът оттук нататък ще е само регистрационен - фирмите се вписват в съответния регистър на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и получават удостоверение за това. Едно от условията е да имат застраховка за евентуални вреди вследствие на тяхната дейност с минималния размер от 100 хил. лв.

Енергията от ВЕИ се изкупува от Националната електрическа компания, съответно от крайните снабдители, по преференциална цена, определена от ДКЕВР, действаща към датата на въвеждане в експлоатация на ВЕИ инсталациите.

Когато отделни части от обекта бъдат въвеждани поетапно в експлоатация, цената за изкупуване на тока се променя при въвеждане в експлоатация на всеки следващ етап, като тя е средно претеглена цена, записаха депутатите. 

Водещи

Най-четени