Слънчева боя генерира електричество 15.02 | 15:08

Спрей от микрокристали създава покритие, което генерира ток

От Георги Георгиев

Инженери от университета Остин в Тексас изобретиха соларен нано спрей, посредством който в бъдеще могат да бъдат правени леки, гъвкави и евтини слънчеви панели, информира PhysOrg.

В основата на боята стоят нанокристали - комбинация от елементите мед, индий, галий и селен (CIGS), поставени в специален разтворител. Новото соларно мастило може да бъде нанасяно към най-различни повърхности – хартия метал, дърво, стъкло, керамика и дори плат, обясняват учените.

Тази слънчева боя ще има същите функции като големите фотоволтаични соларни колектори върху сградите и слънчевите централи по света.

Учените описват миниатюрните устройства като своеобразни слънчеви "сандвичи". При тях основният пласт, който абсорбира и преобразува светлината, е покрит от двете страни с метални повърхности, които извличат образувания заряд.

Един от методите за индустриализиране на новата технология е нанасянето на слънчевото мастило върху тънки гъвкави листове при процес, подобен на печатарския.

В бъдеще тези плоскости ще могат да генерират електричество и същевременно да бъдат използвани като покривен материал върху сградите. Те ще бъдат по-издръжливи на лошо време от днешните чупливи соларни колектори, прогнозират специалистите.

Технологията все още е в ранен етап на развитите. В момента е постигната ефективност от едва три процента. Устройствата няма да могат да се пуснат на пазара докато ефективността им не стигне поне 10 %.

Друга пречка пред масовата им употреба са скъпите изходни материали, които се използват. Един от възможните заместители е силицият, който се произвежда от пясък. Неговото извличане към момента обаче изисква огромни количества енергия, а използваните химикали са опасни за природата.

В бъдеще нано спреят може да намери приложение и в медицината, предричат учените. Нанокристалите например ще могат откриват клетките на различните видове рак и да доставят лекарствата за лечението им.

Водещи

Най-четени