Сметищата - една отживяла практика 20.09 | 20:15

На жител у нас се падат 458 кг отпадъци на година

От Андриян Георгиев

Гражданска организация за пореден път остро критикува намерението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и на общините Ямбол, Тунджа, Сливен, Нова Загора и Стралджа да изграждат регионално сметище, което да обслужва петте общини.  

Определената площадка на депото за отпадъци се намира в землището на с. Хаджидимитрово и с. Дражево, Ямболска община. Там от години има сметище, което, по думите на Димитър Димитров, е незаконно. Поради това и гражданите настояват сметището да се закрие. 

Димитър Вълев Димитров, който е председател на Инициативния комитет срещу разширяването на депото, заяви в пресклуба на БТА, че сметището ще осакати природата и местоживелището в околността за стотици години напред.    

Димитров обвини МОСВ, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Ямболската община, че са издали куп фалшиви документи с цел да усвоят европейски средства. Кметът на Ямбол е внесъл в МОСВ подписка, че шест общини искат регионално сметище, което било абсолютно незаконно, според Димитър Димитров.

2614 подписа на ямболии са събрали от Инициативния комитет, които твърдо не искат сметище, защото застрашава здравето и живота на хората, съобщи Димитров.

Инициативният комитет е завел дело за анулиране на комплексното разрешително за депо на Ямбол, издадено още от Джевдет Чакъров, министър на околната среда и водите в правителството на тройната коалиция.

Според Димитър Димитров има 20 закононарушения при издаването на разрешителното за депото. Например, не са направени никакви отстояния, грубо са нарушени изискваните разстояния между сметището и жилищни сгради. На 50-60 м от депото има жилищни сгради.

Естествената геоложка основа на терена не отговаря на изискванията за сметище, посочи още Димитров.

На среща с местното гражданство екоминистърът Нона Караджова уверявала, че България нямала друг избор, освен да строи сметища. Причината била, че сме бедни. В противен случай България щяла да плаща големи глоби (ако не изгражда сметища). Работата е там, че в ЕС сметищата са забранени, изтъкна Димитров.

Скандалното е, че такива като нас, които изграждат депа и които си заравят отпадъците, ще плащат между 40 и 150 евро екотакси на тон боклук. По този начин излиза, че влагаме пари в сметища, които ще ни струват солено след построяването им, твърди Димитров.

От Инициативния комитет посочиха, че на жител у нас се падат 458 кг отпадъци на година. По данни на МОСВ на регионалното депо от петте общини ще се складират 123 348 тона отпадъци на година. От тях 12 500 тона щели да се рециклират. Така 113 хил. тона боклук ще се заравят. За две години и един месец сметището ще бъде запълнено, защото капацитетът му е около 227 хил. тона. И това ще струва на ямболии 39 млн. лева. Това се нарича разхищение на средства, а не устойчиво развитие, каза Димитър Димитров.

Нещо повече - Община Ямбол ще харчи толкова много пари за сметище, а в същото време има инвеститори, които искат само боклуците на общините, за да ги преработват, коментира Димитров.

Европа забранява сметищата, а ние продължаваме да ги строим, лаконичен беше Димитров.

От Инициативния комитет допълниха, че през ноември 2010 г. МОСВ е издало разрешение за строеж на завод за плазмено изгаряне на отпадъците, намиращ се непосредствено до тази площадка. Това отново се е случило при пълно затъмнение от страна на МОСВ, защото този проект не е обществено обсъждан, както и не е правена Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС). Заводът се строи и след няколко месеца той ще бъде изграден.

Димитров обвини изпълнителния директор на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) Галина Симеонова, която е бивш шеф на "Екобулпак", в икономически интереси в завода за плазмено изгаряне край Ямбол.      

Пенчо Пенчев от Коалицията за устойчиво развитие коментира, че целият този казус е "скрита форма на война". Защото заради лошата околна среда всяка година у нас си отиват около 18 хил. души.

"Изгарянето на отпадъците не е екорешение. Не е цивилизовано решение. Това е въпрос на националната сигурност", каза Пенчо Пенчев. 

Водещи

Най-четени