Соларна централа намалява цената на петрола от стари находища 02.03 | 17:04

Технологията намалява цената на генерирана пара, която се използва за екстракция на остатъците в петролните кладенци

От Георги Георгиев

Калифорнийската компания GlassPoint Solar е открила начин да намали цената на парата, използвана за извличане на петрол от стари петролни полета чрез нагряване на водата слънчева светлина.

Пилотната слънчева термална централа в МакКитрик, Калифорния използва система от огледала, поставени в парник с които концентрира слънчевата светлина и така нагрява на водата в специални съдове до определена температура под точката на кипене.

След това водата бива донагрята с природен газ, който качва температурата над точката на кипене. Добитата пара затопля скалите в които има остатъчен неизвлечен петрол. Така дори най-гъстите и тежки фракции на петрола биват разтопени и могат да бъдат извлечени на повърхността.

В бъдещите парникови централи с пълен капацитет, слънчевите огледала ще могат да се използват за директното производство на пара. Пилотният проект на GlassPoint Solar е разположен твърде далеч от обработвания кладенец и затова няма капацитета да нагрее водата до превръщането й в пара.

Новият метод на използване на слънчевата енергия спомага за извличането на от 10 до 20 процента повече петрол от изразходваните кладенци, тъй като евтината пара прави по-дългата им експлоатация рентабилна, обясняват създателите на проекта.

Демонстрационната централа покрива площ от 650 квадратни метра. Огледалата произвеждат около 300 киловата на час. Количеството необходима пара зависи от възрастта на петролното поле, но са необходими приблизително около 600 киловата за добива на един барел петрол.

С новата технолотия разходите ще намаляват и поради факта, че структура на парника блокира вятъра, което означава, че могат да бъдат използвани по-леки компоненти от традиционните термални огледални системи и вече няма да нужда от използването на стоманени конструкции за заздравяването им.

Водещи

Най-четени