София прахосва възможността за изграждане на ВЕЦ-ове 21.02 | 13:54

Според Петър Диков има ресурс за производство на енергия и от фотоволтаици

От Филипа Тодева

Има възможност за производство на енергия от изграждането на малки ВЕЦ-ове по каналите в София - това е даденост, която прахосваме, каза главният архитект на София Петър Диков на форум за критичната енергийна инфраструктура, предаде БТА.

"Производството на енергия от отпадък също е неизползван все още ресурс, трябва да го отчетем и използваме в бъдеще", добави той. Диков посочи, че има 350 000 покривни площи само на общински училища и детски градини, които могат да се ползват за фотоволтаични инсталации.

"София има ресурс да поеме производство на електроенергия от слънце. Инсталирането на фотоволтаични панели може да стане част от проектите за саниране на панелните блокове и обществени сгради", предложи той.

Само от саниране на панелни жилища може да се намали енергийната консумация на София с 500 мегавата.

Според главния архитект, енергийната мрежа в София е не само остаряла, но и има много въздушни проводници, част от тях собственост на ЧЕЗ, друга част - на НЕК и ЕСО, които минават по недопустим начин през столичния град. Той даде пример с електропровод 110 киловолта, който минава през бордюра на Околовръстния път.

Водещи

Най-четени