София ще кандидатства за зелена столица на Европа 25.10 | 19:05

Екоминистърът похвали общината за множеството природосъобразни инициативи

От iNews.bg

"Министерството на околната среда и водите (МОСВ) подкрепя инициативата на Столичната община да се кандидатира за зелена столица на Европа. И няма да пести усилия да лансира тази идея, защото направеното от общината за много кратко време дава добри резултати". Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на международната конференция "Науката среща регионите", съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Министърът посочи, че София е пример за последователно реализиране на зелените политики в партньорство с научните среди. В столицата бе изпълнен най-мащабният проект по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013" – "Интегрираната система за управление на отпадъците", в която бяха инвестирани 350 млн. лв. Проектът допринася не само за намаляване на вредните емисии, но и за ефективното използване на ресурсите. Зелените отпадъци се превръщат в компост. Вече работи и инсталация за екопелети, с които ще се отопляват детски градини и училища. В градската пречиствателна станция за отпадъчни води в Кубратово работят съоръжения за третиране на утайки, от които се получава енергия. Това показва, че в София са внедрени най-съвременните технологии в управлението на отпадъците и водите.

Със средства от Оперативната програма бяха извършени инвестиции и в градския транспорт и е видно подобрение в качеството на атмосферния въздух. В София вече няма замърсяване с азотни оксиди, а фините прахови частици намаляват.

Министър Василева изрази надежда, че и през новия програмен период София ще бъде новатор с реализирането на проекта си за оползотворяване на RDF горивото, получено в Завода за отпадъци в с. Яна. "Зелените политики са безспорен приоритет на Столичната община. Те винаги се реализират в партньорство с науката. И аз съм убедена, че живеем в зелен и модерен град, който е едно добро място за отглеждане на нашите деца," заключи министърът.

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че почти целият бюджет на столицата е насочен към защита на околната среда. "Намаляването на вредните емисии във въздуха е наша основна цел. Затова строим метро, инвестираме в подмяна на превозните средства, реконструираме улици и булеварди, подменяме горивните инсталации в детски градини и училища", каза кметът на столицата.

 

 

Водещи

Най-четени