Спасените прилепи от с. Гарван с нов "дом" 12.01 | 17:06

129 екземпляра от защитения вид "Ръждив вечерник" (Nyctalus noctula) са пренесени в Деветашката пещера

От Кремена Бедерева

Спасени вчера - 11 януари, прилепи в силистренското с. Гарван са пренесени днес - 12 януари, в Деветашката пещера от екипи на регионалните инспекции по околната среда и водите в Русе и Плевен, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.

Преброени са 129 екземпляра от защитения вид "Ръждив вечерник" (Nyctalus noctula). Този вид предпочита гористи местности, но се среща и в селища. През лятото живее в хралупи на дървета.

Прилепите са намерени в хралупи на изкоренено от вятъра дърво в края на селото. По указания на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе бе проведена операция за премахване на дървото, което при падането си е скъсало електрически проводници и затрудняваше движението по път от селото към река Дунав. По данни от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе колонията е регистрирана през април миналата година .

iNews припомня, че близо 150 прилепа бяха спасени в село Гарван, Ситовска община на Силистренска област, съобщи кметът на Ситовската община Николай Неделчев.

Прилепите са намерени в хралупи на изкоренено през почивните дни от вятъра дърво в края на селото. По указания на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе бе проведена операция за премахване на дървото, което при падането си е скъсало електрически проводници и затруднява движението по път от селото към река Дунав.

Водещи

Най-четени