Спират Общия устройствен план на община Царево 07.02 | 21:15

Мерките по опазването на "Странджа" продължават

От Момчил Лалев

Изпълнението на Общия устройствен план (ОУП) на Царево е спряно. Това коментира на семинар за журналисти министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

По думите й това е станало със заповед за цялостна актуализация на ОУП на министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева.

"По този начин се спира действието на сегашния устройствен план. Благодаря на Министерството на регионалното развитие (МРР), тъй като последната седмица работим в много добро сътрудничество, екипите работят заедно и синхронизираме действията си. Поехме ангажимент, че няма да допуснем застрояване на Странджа и го правим", каза Михайлова, цитирана от БТА.

От своя страна министър Десислава Терзиева уточни, че заедно с изменението на плана ще бъде възложена и екологична оценка към него. Тя подчерта, че заедно с министър Искра Михайлова са решили изменението на плана да засяга цялата територия на община Царево, а не само частта, която попада в границите на парк "Странджа".

Министър Терзиева не се ангажира с конкретен срок, в който изменението на плана и екологичната оценка ще вляат в сила, но прогнозира, че това ще отнеме не по-малко от една - две години.

Най-четени