Спря единствената рафинерия за биодизел в Бургаско 27.05 | 08:34

Собственикът на рафинерията сочи политиката на правителството за главен виновник

От Андриян Георгиев

Единствената в Бургаско рафинерия за производството на биодизел е замразена, съобщи нейният собственик Теньо Тенев, цитиран от БТА. 

Наложеният акциз на биогоривото у нас на практика унищожава предприемачите, занимаващи се с производството на биодизел, коментира Тенев.   

Предприемачът смята, че производството на биогориво е един от малкото отрасли, който би могъл да се стимулира от правителството. Високият акциз убива намеренията на малцината предприемчиви българи, а десетки фирми замразяват поръчките и обявяват фалит.

 "Секнаха финансирането на тези,  които имаха намерение да инвестират в този бизнес и оттам нататък нещата тотално тръгнаха назад. Няма поръчки, няма работа - стигна се до срив" - отбеляза бизнесменът. 

Тенев коментира още, че производството на биогорива е стратегически приоритет на повечето държави по света. В Европа освобождаването им от данъци е държавна политика. Но докато всички европейски  държави стимулират и подпомагат екологичните производства, у нас предприемачите са длъжни да плащат акциз, който на практика ги унищожава. 

Екогоривата у нас се облагат със същия акциз, както и тези, произведени от петрол. Биогоривото се оскъпява и не е конкурентно с минералния дизел, посочи предприемачът. 

Теньо Тенев разказа още за БТА, че високите изисквания и стандарти, генерирани от държавните институции, са го принудили да замрази бизнеса си.

Годишно бизнесменът произвеждал около 400 тона чиста суровина.

"Върнах дори лиценза, който ми бе издаден от Министерството на енергетиката" - добави той.

Припомняме, че за да намали цените на дизела, правителството отложи с шест месеца европейското изискване дизеловото гориво да бъде с 5 процента биокомпонент.

Това обаче, според Тенев, ще се  отрази тежко на производителите на биодизел и няма да доведе до сериозно поевтиняване на горивото, ще доведе и до криза в целия сектор, включително и в земеделието, което е основен източник на суровина.

Заради несигурността на пазара селскостопанските  производители догодина вероятно няма да засеят енергийни култури, заяви Тенев. 

Водещи

Най-четени