Спряха избора на изпълнител на проекта за „броене“ на делфини 31.07 | 11:25

Чака се становище на Агенцията за обществени поръчки

От Филипа Тодева

Изпълнителната агенция по околна среда спря избора на изпълнител по проекта за преброяването на делфините в Черно море.

В съобщение на агенцията се посочва, че вчера е постъпил сигнал от Гражданско сдружение за борба с корупцията, в който са изразени съмнения за допусната непрозрачност и нередности в обявената обществена поръчка за избор на изпълнител. Проектът включва теренни наблюдения на китоподобните Tursiops truncatus, Phocoena phocoena и Delphinus delphis в българската част на Черно море".

Неправителствени организации алармираха вчера, че е възможна схема за печелене на поръчката с участието на "Зелени Балкани". Парите, които организацията ще получи, за "броене" на делфините, са над 3 милиона лева.

"Предвид предизвикания публичен интерес, ръководството на ИАОС се обръща към обществеността и медиите с ясното становище, че при подготовката и провеждането на процедурата за избор на изпълнител на тази дейност са спазени стриктно изискванията на ЗОП, придържайки се към одобреното от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." проектно предложение. В хода на процедурата е дадена публичност и е осигурена възможност на всички, имащи интерес към поръчката, да участват в нея", уверяват от агенцията по околна среда.

Въпреки това ръководството на агенцията ще изпрати искане с молба за становище от Агенцията по обществени поръчки по текущата процедурата за договаряне без обявление. До получаването му изборът на изпълнител ще бъде временно спрян.

Водещи

Най-четени