Средец строи фотоволтаичен парк за 2,5 млн. лв. 17.03 | 09:55

Общината вече има сключени договори за продажба на ток

От iNews.bg

Намиращата се в област Бургас Община Средец започва изграждането на фотоволтаична централа със собствени средства. Това съобщи за iNews кметът на общината инж. Тодор Пройков.

Предстои да стартира строежът на първия етап на проекта, който е за мощности за 200 киловата електроенергия, обясни той. В момента тече търг за изпълнител, очаква се изграждането да бъде приключено до 1 август тази година.

Ще бъдат построени и допълнителни мощности (за още 200 киловата), като срокът за завършването на втория етап от инвестицията е март 2012 г.

На по-късен етап плановете са капацитетът на централата да достигне 800 киловата.

На практика общината няма да плаща за тока, който изразходва, тъй като производството ще бъде по-голямо от нейното собствено потребление.

"Вложението на общината възлиза на 2,5 млн. лв.", уточни инж. Пройков, уточнявайки, че Средец вече има сключени договори за продажба на електроенергията.

"Не ми е известно други общини да имат подобни проекти, финансирани със собствени средства, така че може да сме първата община, която ще продава ток", добави той. Предвижда се постъпленията от продажбите да влизат в общинския бюджет и да се използват за изграждане на инфраструктура.

Фотоволтаичният парк ще се намира до пречиствателната станция на град Средец, чийто персонал ще бъде ангажиран и в централата.

Водещи

Най-четени