Старият бряст в Сливен на финал на конкурса „Дърво с корен 2013“ 03.10 | 09:00

Брястът е емблематичен за града и е на около 1100 години

От Лазар Тодоров

На четвъртото издание на конкурса "Дърво с корен", организиран от фондация "Екообщност", община Сливен номинира един от символите си – Старият бряст. Емблематичното дърво се класира на финала сред 10-те финалисти на конкурса тази година, съобщават от общината.

Победителят в конкурса ще бъде определен с гласуване на интернет страницата на фондация "Екообщност" между 1 и 31 октомври тази години.

Емблематичното дърво се намира в центъра на Сливен. То е природен феномен на около 1100 годишна възраст и е от вида Ulmus kampestris - полски бряст. Дървото е обявено за защитен обект. Височината му достига 10 метра.

Брястът е остатък от вековна гора, простирала се от Родопите до Черно море, а според преданията Сливен възниква на мястото на тази стара гора.

Мястото под бряста е обявено за историческо, тъй като са ставали множество събития там.

Днес сливенци уговарят срещите си при него, под него се организират обществено значими събития.

Дървото победител в конкурса на фондация "Екообщност” ще получи специализирана консултация и обгрижване за подобряване на състоянието, както и правото да представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината”.

Миналата година българската надпревара беше спечелена от сливенски вековни дървета. Черница и два ореха от с. Глушник се състезаваха с обща номинация за приза "Дърво с корен 2012”. Те представиха и страната ни в европейската надпревара.

Целта на конкурса "Дърво с корен” е вековната история на номинираните дървета да достигне до повече хора. Тези истории могат да бъдат свързани с детски и семейни спомени, с природата и родното място, а в случая със Стария бряст - с цялата история на града.



Водещи

Най-четени