Стимулите за покупка на електромобил ще влязат в Закона за ДДС 25.11 | 17:44

Седем зарядни станции за електромобили ще действат в София

От Апостол Апостолов

Осигуряване на стимули за покупка на електрически автомобили на междуведомствената комисия, в която участва и Индустриалния клъстер "Електромобили" (ИКЕМ), ще бъдат въведени в Закона за ДДС, пише econ.bg.

В комисията участват още Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", както и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ)

Стимулите ще се обсъждат активно на първо и второ четене на този нормативен акт, казва Илия Левков, председател на Управителния съвет ИКЕМ.

Освен това междуведомствената комисия трябва да изготви дефиниция за "електромобил", тъй като такова понятие в българската нормативна база не съществува. Това реално е топ приоритет, защото без дефиниция няма как да се изготвят и норми за стимулиране на покупката на електрически коли.

Промени ще се правят и в Наредбата за преместваемите обекти на Столична община. Измененията ще уточняват при какви условия може да се изгради зарядна станция на територията на София, като ИКЕМ очаква това да се случи до края на годината.

В София е ясно, че ще има седем зарядни станции за електромобили. Те ще се намират съответно пред сградата на Столична община, на площадите "Александър Невски", "Народно събрание" и "Македония"; две станции ще има на бул. "Ал. Стамболийски" (едната е в близост до хотел "Шератон", а другата при сградата на Националния осигурителен институт) и една ще има при БНБ.

Електромобилите не са само приоритет на София. ИКЕМ има подписани споразумения с Русе, Монтана и Ловеч за стимулиране на този отрасъл на икономиката. С Перник се работи по проект за пускане на градски електромобили и таксита. Сред по-дългосрочните приоритети е създаването и внедряването на безшумни български електромобили за нуждите на общините, като например електрокамиони за озеленяване и почистване.

Водещи

Най-четени