Строят приют за бездомни четириноги в Церово 01.09 | 14:31

95 % от тези животни са били домашни, но са изоставени, смята кметът на Благоевград

От Филипа Тодева

В землището на село Церово ще бъде изграден приют за бездомни животни. До 15 дни трябва да бъде насрочена процедура за избор на изпълнител за строежа на приюта, съобщи кметът на община Благоевград Атанас Камбитов.

Решението идва след като Общинският съвет прие предложените от него нови Наредба и Програма за овладяване на популацията на бездомните кучета. Камбитов призна, че казусът с безстопанствените четириноги е много сериозен, но уточни, че проблемът не е само в Благоевград, а в цялата страна, предаде БТА.

Той допълни, че около 95 % от тези животни са били домашни, но стопаните по една или друга причина ги изхвърлят на улицата. В скоро време ще се инициира информационна кампания сред населението, гражданите ще могат да  подават сигнали за изоставени кучета на горещия телефон на общината - 073/ 88 44 34.

Ще бъдат регламентирани взаимоотношенията между институциите, неправителствените организации за защита на животните, собствениците на кучета и останалите жители на територията на общината. 

Водещи

Най-четени