Строят соларен парк край Велико Търново 14.12 | 07:43

Проектът, който се реализира от корейската компания SDN Company Ltd., е на стойност 150 млн. евро

От Силвия Стоядинова

Започва строежът на новата фотоволтаична централа край великотърновското село Самоводене. Първата копка ще бъде направена на 14 декември от 11.00 часа.

Проектът се реализира от корейската компания SDN, която има повече от 200 завършени фотоволтаични проекти в света и е водещ инвеститор в областта на Възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в Южна Корея.

В България тя работи по два проекта за фотоволтаични централи – в селата Самоводене и Златарица, които са с планирана инсталирана мощност от 45 MWp.

Проектите се реализират на базата на проектно финансиране с участието на държавната Коrea South Power.

Стойността на проекта е 150 млн. евро. Около 70% от средствата ще бъдат от синдикиран заем, осигурен от Коrea Developpment bank. Паркът ще е готов през юли-август следващата година.

Вече има одобрен предварителен договор за присъединяване. SDN ще изгради собствена подстанция и електропровод от 4.7 километра.

По време на първата копка участие ще вземе и министърът на икономиката,енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В рамките на посещението си във Велико Търново министър Трайков ще се срещне и с представители на бизнеса от областта.

Основна темата на разговорите се очаква да бъдат възможностите на компаниите да се финансират чрез ОП "Конкурентоспособност" и мерките на правителството за намаляване на административната тежест и подобряване на бизнес средата.

Водещи

Най-четени