Студ и сняг бави размножаването на белоглавите лешояди 23.02 | 11:29

БДЗП проведе мониторинг на редките птици в Източните Родопи

От Андриян Георгиев

От Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) съобщават, че са провели мониторинг на белоглавите лешояди в Източните Родопи в периода 16–19 февруари.

Били са посетени всички гнездови скали по поречието на река Арда. 

От общо наблюдаваните 44 двойки със заети гнезда, само 27 бяха пристъпили към мътене, докато останалите двойки все още са строили гнезда и демонстрирали брачно поведение. 

Миналата година двойките белоглави лешояди са били 56. Тази година, поради доста по-студеното време, най-вероятно все още има двойки, които не са около гнездата.

По време на наблюденията от БДЗП са установили, че голяма част от гнездовите скали и площадки са все още затрупани със сняг, което възпрепятства гнезденето на птиците.

Било е направено и изкуствено подхранване за лешоядите, като са били намерени 5 умрели животни.

Опазването на белоглавия лешояд е една от най-успешните дейности на БДЗП. Данните от мониторинга, извършван вече за 25-та поредна година, показват, че в края на 80-те години на ХХ век размножаващите се двойки са били едва 13, докато през изминалата година е отчетен абсолютен максимум на популацията - 56 размножаващи се двойки.

От БДЗП уверяват, че наблюденията и тази година ще продължат до края на размножителния сезон през август, когато и последните малки се очаква да напуснат гнездата си и да се отправят на младежки скитания в Близкия изток.

Водещи

Най-четени