Създадоха подложка, която замества почвата 17.08 | 16:01

Основата на тънкото фолио Имек (Imec)е абсорбиращ влагата хидрогел, подобен на този в памперсите

От Петя Михайлова

Японски изследователи създадоха подложка с дебелина няколко десетки микрона, която успешно замества почвата, съобщи compulenta.ru

Основата на тънкото фолио Имек (Imec), разработено в "Мебиол", е абсорбиращ влагата хидрогел, подобен на този в памперсите. 

Покритието, наречено хидромембрана, позволява да бъде избегнат контактът на растенията с болестотворните микроби в почвата, с червеите и вредителите. Така растенията получават само вода и хранителни вещества.

Качеството на получения продукт е много високо, но за да се постигнат необходимите размери на растението, е нужно то да бъде подхранвано допълнително.

Течни торове могат да се подават отгоре или от обратната страна на Имек, твърди президентът на компанията, проф. Юичи Мори от университета "Васеда". Компанията е постигнала успехи в отглеждането върху новото покритие на домати, краставици, чушки, салатки, пъпеши и ягоди.

В парник от 1000 кв м за година са набрани 10 тона домати.  Учените искат да укрепят покритието, за да отглеждат и растения с по-големи корени, като например дървета.

Според проф. Мори, технологията, която е вариант на хидропониката, може да намери приложение в райони, където няма качествени почви и не достига вода за напояване.

Водещи

Най-четени