Създадоха първото практично “изкуствено листо“ 28.03 | 11:11

Устройството имитира процеса на фотосинтеза и произвежда енергия от слънцето и водата

От Георги Георгиев

Учени от Масачузетския технологичен институт обявиха създаването на първото практично "изкуствено дърво", което според тях ще се превърне в крайъгълен камък в развитието на устойчиво добиваната енергия, пише ScienceDaily.com.

По време на 241 национална среща на американското химично общество, екипът на д-р Даниел Ноцера представи усъвършенствана соларна клетка, която имитира процеса на фотосинтеза. При него растенията превръщат слънчевата светлина и водата в енергия.

Макар, че е наречено "изкуствено листо", устройството няма прилика с естествените листа на зелените растения, които учените са използвали като модел.

Само по себе си то представлява соларна клетка с формата на игра за карти, но по-тънка. Направено е от силиций, електронни компоненти и катализатори, които ускоряват химичните реакции. Поставено в галон вода (към 3,8 л) и под ярка слънчева светлина, "изкуственото листо" може да произведе достатъчно енергия за да захрани нуждите на едно домакинство за един ден. То работи като разлага водата на водород и кислород – газове, които в последствие захранват горивни клетки за производство на електричество.

Идеята не е нова, отбелязва Nocera. Още преди десетилетие е разработено подобно "изкуствено листо". Въпреки високата си ефективност обаче, то не било практично за по-широка употреба, тъй като съдържало в себе си редки, ценни метали, които на всичкото отгоре били много нестабилни – с жизнен цикъл от едва един ден.

Екипът на Ноцера е успял да превъзмогне тези трудности. Новата соларна клетка е направена от достъпни катализатори на базата на никел и кобалт, които ефективно разлагат водата. Освен това тя работи при прости условия и е много стабилна.

Лабораторните тестове показали, че прототипът на листото може да работи без прекъсване 45 часа без да се намали ефективността му, която е 10 пъти голяма от тази на от естествените листа.

Според д-р Ноцера, новото откритие ще бъде полезно за задоволяването на енергийните нужди в бедните и развиващи се страни. Визията на учените е един ден всяко село в Индия и Африка да се захранва от евтина енергия, базирана на тази технология.

Водещи