Създадоха слънчеви клетки от дървета 08.04 | 12:02

Те се рециклират във вода

От Кремена Бедерева

Изследователи от Джорджийския технологичен институт, създали миналата година първата пласмасова слънчева клетка, вече могат да се похвалят с ново постижение - слънчеви клетки от дървета, които се рециклират във вода, съобщи Discovery.

"Органичните слънчеви клетки трябва да бъдат рециклируеми. В противен случай решаваме един проблем - ставаме по-независими от изкопаемите горива, но създаваме друг - технология за получаване на енергия от възобновяеми източници с трудни за рециклиране в края на жизнения им цикъл клетки", пишат авторите на проучването в Scientific Report.

Слънчевите клетки като цяло са базирани върху принципа на фотосинтезата - химическия процес, чрез който всички растения поглъщат и използват слънчева енергия, допълва БТА. Понастоящем органичните слънчеви клетки се произвеждат върху стъкло, пластмаса или хартия, като всеки метод има своите недостатъци.

Новата технология обаче използва природни субстрати от дървета и други растения, които са екологичен, възобновяем и неизчерпаем енергиен източник. Новите слънчеви клетки се произвеждат върху вещество, наречено целулозен кристал.

Тази лесно разтворима структура позволява в края на жизнения им цикъл слънчевите клетки да бъдат рециклирани във вода. Достатъчни са само няколко минути, за да се разтвори целулозният кристал, а слънчевата клетка се разделя на основните си, лесно рециклируеми компоненти.

"Дървесните" слънчеви клетки преобразуват в електричество 2,7 процента от получената енергия - ниска ефективност, в сравнение със стандартните, но безпрецедентна за органичен материал.

Следващата цел на специалистите ще бъде да увеличат този коефициент до двуцифрено число, за да е съпоставим с ефективността на преобразуване на стандартните слънчеви клетки.

Водещи

Най-четени