Състезание по чистата енергия - кой ще спечели? 18.05 | 10:10

Предстои утрояване на пазара на зелени технологии, иновации и ВЕИ, прогнозират HSBC и МАЕ

От Кремена Бедерева

В следващите десет години пазарът на нисковъглеродни технологии, иновации и възобновяеми енергийни източници ще се утрои и към 2020 година стойността му вероятно ще е 2,2 трилиона долара. Затова не е чудно, че най-богатите икономики в света искат апетитно парче от него.

Заради увеличаващото се население и все по-трудния достъп до ресурси при развиващите се икономики, тенденцията към търсене на ефективност плюс ефикасност се засилва, гласи доклад на най-голямата европейска банка HSBC. Според него инвестициите в нисковъглеродния пазар между 2010 година и 2020 година ще скочат от 460 млрд. долара до 1,5 трилиона долара. Най-голям дял се очаква да има Азия.

Кой все пак ще спечели?

Според прогнозите пазарът ще се разраства най-бързо в Китай. Азиатската държава ще победи категорично САЩ, но засега все още изостава от Европейския съюз. Амбициозните климатични цели, които Европа си постави за изпълнение до 2020 година, до момента компенсират светкавичния китайски прогрес.

Състезанието по отношение на чистите технологии обаче остава отворено – Китай и САЩ водят в инвестициите в зелени технологии и зелена инфраструктура през 2009 година със съответно 34,6 млрд. долара и 18 млрд. долара. В челната петица по регистрирани патенти има само една европейска държава – Германия, която окупира трето място. Другите държави в топ 5 са САЩ, Япония, Китай и Южна Корея.

Европейският съюз обаче е пръв по реализирани проекти за чиста енергия. Второто място е за САЩ, а третото място остава за Китай.

Коя чиста технология печели?

Към 2010 година възобновяемите източници допринасят за почти една пета от производството на ток в света. До 2035 година обаче този дял може да се увеличи до една трета, твърди Международната агенция по енергетика (МАЕ).

През следващите 25 години вятърът и водата ще са източниците на най-много чиста енергия. Прогнозите на МАЕ сочат, че ВЕЦ ще е по-напред от вятърните паркове. Бързо се увеличава и електричеството от фотоволтаични централи, но се очаква то да бъде само 2% от общо произвежданото електричество по света към 2025 година.

Според прогнозите доста голямо количество инвестиции ще бъде хвърлено в развитието на производство на електричество от геотермална енергия. Други привлекателни сектори са производството на ток от слънчева енергия и от силата на океанските и морските приливи.

По оценка на МАЕ до 2035 година размерът на инвестициите във възобновяеми източници може да достигне 5,7 трилиона долара.

Може ли чистата енергия да се състезава с тази от полезните изкопаеми като разходи?

За много години напред развитието на чистата енергия ще трябва да бъде субсидирано от държавата. По данни на МАЕ държавните субсидии през 2009 година са достигнали 37 млрд. долара за възобновяеми източници тип генератори и 20 млрд. долара за биогорива. До 2035 година субсидиите за сектора могат да достигнат 205 млрд. долара или 0,17% от световния БВП.

За един мегаватчас електричество от вятърен парк, който е разположен на твърда почва, цената на производство варира между 48 долара и 163 долара. За един мегаватчас от вятърен парк, който е разположен в океана, цената е 101-188 долара.

За сравнение, цената на един мегаватчас, идващ от ползването на полезни изкопаеми, е 30-40 долара. Тези стойности предопределят по-големите разходи за чиста енергия за дълъг период от време и е ясно, че в пазарна обстановка производството на "зелен ток" би било поставено в по-неизгодна позиция.

Водещи

Най-четени