Съчетаване на културите дава по-добра реколта от какао 18.07 | 15:09

Учени изследваха ферми в Гана и препоръчват саденето на дървета за по-добри добиви на какао

От iNews.bg

Какаото расте по-добре и дава по-добра реколта, ако е се засади заедно с други култури, отколкото ако е сама култура на полето. Това установи проучване на университета в Куинсланд в Австралия.

Учените са анализирали добивите в 300 ферми в различни региони на Гана – вторият по големина производител на какао след Кот д`Ивоар, съобщава Scidev.net.

Методът на съвместно отглеждане на няколко култури е познат под термина агролесовъдство. Той се практикува в много части на Африка, където липсата на вода кара местните земеделци да използват методи от природата за задържането на влагата в почвата.

Освен това културите успяват взаимно да се обогатяват с нужните вещества и така съжителството им е не само практично, но и доходно за фермерите.

Данните на австралийските учени показват ясно, че реколтата от какао е се увеличава със средно 10%, а разходите намаляват с 1.6% при съобразяване с тези принципи.

Проучването обаче няма за цел да изследва кои растения са най-подходящите за съвместно отглеждане с какаото. Препоръките на този етап са да бъдат садени дървета, чиято продукция също има стойност.

Водещи

Най-четени