Това е брутално! Захранват мечки с трупове на улични кучета (СНИМКИ 16+) 15.01 | 14:18

Сигналът бил подаден от случайно минаващи туристи

От Мая Александрова

Природозащитната организация "Четири лапи" разкри скандален случай на бракониерство и жестокост към животни.

На ловджийско чакало, разположено на територията на Природен парк "Витоша", са открити три трупа на улични кучета, които са били заложени за захранване на мечки стръвници.

Според д-р Марина Иванова, ветеринарен лекар в "Четири лапи", случаят е скандален, тъй като, от една страна, някой целенасочено залага стръв за будните мечки, а от друга – за целта се отстрелват бездомни кучета.

"Сигналът ни беше подаден от туристи, които са се разхождали на Витоша в района над с. Чуйпетлово. На място установихме наличието на три трупа на улични кучета, по които имаше рани от сачми. Труповете бяха заложени до ловджийско чакало като стръв за едър хищник, а в района единствените такива са кафявите мечки. Едното от животните е било кастрирано и чипирано от нас, като адресът, от който е било заловено, е в центъра на София. Не е ясно как се е озовало от другата страна на Витоша", коментира Иванова.

Ловът на мечки у нас е забранен. Вече е прекратена и досегашната практика за издаване на разрешителни за отстрел след стартирала наказателна процедура на Европейската комисия. Забранено е и залагането на умрели животни или части от тях като стръв в местообитания на мечки.

"В случая става въпрос за изключително нагло бракониерство, което по данни на запознати вероятно е организирано от служители на местното ловно стопанство", убеден е Явор Гечев от фондацията.

"Тази година зимата е мека, много мечки не са заспали зимен сън и трудно намират храна. Захранвани по този начин, мечките привикват както към месото, така и към мястото, където стръвта се залага. Когато мечката започне да посещава чакалото със заложената стръв редовно, тя се предлага на някой платежоспособен ловец, който да я отстреля. Макар това да е абсолютно незаконно, на сайта на Държавното ловно стопанство "Витошко-Студена" дори има и ценоразпис за отстрел на кафява мечка, като цената за оценен на 400 точки трофей е от 10 000 евро", алармират от организацията.

От "Четири лапи" припомнят, че държавно ловно стопанство "Витошко-Студена", в чиято територия попадат и районите над с. Чуйпетлово, е прословуто с порочните си практики.

Преди години служители на стопанството изнесоха информация за действаща схема за измама, при която гостуващите ловци стреляли по макет на глиган, а след това им било представяно предварително отстреляно животно. Стопанството също е известно и с видните си гости, сред които бивши премиери, президенти и народни представители.

Фондацията благодари на Министерството на околната среда и водите и на Областната дирекция по безопасност на храните за бързата реакция при назначаването и извършването на проверката по случая, но също така недоумява защо полицията е отказала да изпрати свой представител.

Най-четени