Томислав Дончев: Всичко зелено е модерно 28.06 | 16:40

Министърът по европейските средства не е и моден експерт - изказването му се отнася до икономиката

От iNews.bg

"След 10 - 15 години терминът "зелено” изобщо няма да съществува, защото цялата икономика ще бъде такава". Това заяви екоминистърът Нона Караджова на откриването на Green Day Forum на тема "Зелени технологии, чиста енергия и енергийна ефективност”.

"Зеленото е единственият път на развитие”, категорична беше Караджова.

"Всичко зелено е модерно. Не съм сигурен за зелените сака и вратовръзки, но зелена икономика - това звучи свежо”. С тези думи министърът по усвояване на евросредствата Томислав Дончев от своя страна при откриването на форума.

Важно е обаче да си зададем въпроса как зелените практики се отнасят към растежа, смята Дончев. Притеснително е приемането на зелените императиви като лукс или пък спирачка към растежа. "Единствения начин да бъдем по-богати е да следваме зеления път. Въпросът е не дали, а как да бъдем зелени”, категоричен беше Дончев.

Ако в този програмен период инвестициите в зелени проекти са десетки милиони левове, то в следващия те ще бъдат стотици, а може да надхвърлят и 1 млрд. лева, смята министърът.

Според него зелените политики не могат, а и не трябва да се случват само с публично финансиране. То трябва да покрива само онази част от разходите, която не достига на предприемача, за да изпълни проекта си.

От 2010 г. основният потребител на енергия в ЕС са сградите. Досега с евросредства в България са рехабилитирани поне 400 публични сгради. Сметките в тях са паднали с 25 - 30%, изтъкна Дончев.

Водещи

Най-четени