Топенето на ледниците в Гренландия ни води към Апокалипсис! 16.12 | 14:34

Топенето на ледниците в Гренландия и последствията от това върху покачването на океанското ниво вероятно ще са по-големи, отколкото се предвиждаше

От Кремена Бедерева

Топенето на ледниците в Гренландия и последствията от това върху покачването на океанското ниво вероятно ще са по-големи, отколкото се предвиждаше, тъй като досегашните прогнози не вземаха под внимание влиянието на езерата по повърхността им, сочат резултатите от британско изследване, цитирани от AFP.

Досега се смяташе, че влиянието на тези езера за отстъплението на ледниците е ограничено. Новото изследване обаче показва, че все повече "водни джобове" ще се образуват във вътрешността на ледниците в Гренландия през втората половина на века. Това ще окаже влияние върху изтичането на вода в ледниците и топенето им.

"Езерата по повърхността на ледниците могат да ускорят топенето им, а изследването ни разкрива, че площта на тези езера ще се удвои до 2060 г.", заяви един от ръководителите на изследването Амбър Лийсън от университета в Лийдс.

Езерата по повърхността на ледниците са по-тъмни и в резултат поглъщат повече слънчева топлина, ускорявайки топенето им. Когато тези езера увеличат размерите си, вода прониква в цепнатини в ледниците и стига до основите им, ускорявайки свличането им в океана и топенето им, поясниха гласиолози.

"Ако са с по-малка дебелина, ледниците са изложени по-често на ефекта от маси по-горещ въздух, а това ускорява топенето им", отбеляза Лийсън. Според резултатите от изследването, базирано върху наблюдения на спътници на Европейската космическа агенция и климатичен модел, с покачването на температурите в резултат на климатичното затопляне езера по повърхността на ледници ще се образуват на разстояние 110 км във вътрешността на Гренландия до 2060 г., като ще покрият два пъти по-голяма площ от сегашната.

Езерата ще се образуват далеч от брега и в резултат водата им няма да изтича директно в океана, а ще прониква във вътрешността на ледниците, захранвайки мрежа от канали. Тази вода ще действа като смазка за ледниците, ускорявайки плъзгането им към океана.

Без да взимат под внимание влиянието на въпросните езера, моделите досега предвиждаха, че топенето на ледниците в Гренландия ще повиши глобалното океанско ниво с 22 см до 2100 г. Лийсън и колегите й обаче са на мнение, че приносът на Арктика за покачването на океанското ниво е подценен. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.

Водещи

Най-четени