Троян с нова пречиствателната станция по немска биотехнология 15.06 | 07:23

Инвестицията е на стойност близо 8 млн. лв.

От Андриян Георгиев

Днес ще бъде открита новата пречиствателна станция за отпадни води на град Троян. Инвестицията е на стойност близо 8 млн. лв., осигурени от Оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013 г.” и общината.

 В рамките на проекта е изградена и част от канализационната мрежа на град Троян, съобщават от правителствената информационна служба

Новата троянска пречиствателна станция за отпадни води (биологичен цикъл) е изградена по уникалната биотехнология на немската фирма "Биоуъркс” (Bioworks Verfahrenstechnik GmbH) и отговаря 100% на европейските изисквания.

По същата технология са изградени над 750 пречиствателни станции в различни страни по света и резултатите са отлични.

Новото съоръжение няма да оскъпи водата на троянци и пречистената вода ще е бистра и с отлични показатели – подходяща за поливане и други нужди, посочват от местната община. 

Пречиствателната станция има капацитет да поеме отпадните води и на двете големи села Орешак и Черни Осъм, намиращи се в близост до гр. Троян.

Откриването на съоръжението е трябвало да се случи два месеца по-рано, но се е забавило заради обективни проблеми при пробния пуск – необичайно студеното време и вкараните прекалено замърсени води от "Лесопласт”, попречили на биоорганизмите (чистачите) да се развият и заработят в обичайните срокове.

 

Водещи

Най-четени