Тръмп ще бойкотира Парижкото споразумение за климата 13.11 | 20:49

Новият президент обмислял варианти да изтегли САЩ от екологичната договорка

От iNews.bg

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп разглеждал варианти за оттегляне на САЩ от международното споразумение за климата, договорено в Париж. Това е съобщил източник от екипа на милиардера пред агенция "Ройтерс", цитиран от в. "Гардиън" и БГНЕС.

Според източника милиардерът считал предупрежденията за глобалното затопляне за "измама" и обмислял начини да избегне 4-годишната процедура по излизане от споразумението. "Безразсъдно беше Парижкото споразумение да влезе в сила преди изборите", е коментирал източникът.

Припомняме, че действието на споразумението влезе в сила на 4 ноември.

Сред вариантите на Тръмп е изпращане на писмо с оттеглянето на САЩ от конвенцията от 1992 г., която представлява основата на парижкото споразумение. По този начин САЩ ще избегнат участие в рамките на една година. Тръмп също така може да издаде президентска наредба, забавяйки включването на страната в изпълнението на договора, посочва още експертът от екипа на бъдещия американски президент.

Парижкото споразумение беше постигнато след договореност между над 200 държави през декември миналата година. От събота то е официално ратифицирано от 109 страни, включително и САЩ, пкоито съставляват 76% от производителите на парникови газове. 18% от вредните емисии пък се падат на Съединените щати.

Целта на сделката между държавите е да намали глобалното затопляне до максимум 2 градуса по Целзий над прединдустриалните температури. Това ще забави пагубните щети върху природата, довели до изчезването на животни и растения, рекордни горещини, наводнения и увеличаващи нива на водите.

Според източника на Ройтерс президентът Барак Обама е виновен за присъединяването към споразумението, без да поиска одобрението на Сената.

Американският държавен секретар Джон Кери отправи пламенен призив към Доналд Тръмп за запазване на американската политика за действие срещу глобалното затопляне, съобщи Франс прес.

Според Кери повечето американци искат да се приложат мерки срещу глобалното затопляне.

"Ще изчакаме да видим как новата администрация ще се отнесе към този въпрос, но мисля, че сме на прав път и американците са убедени в това. Повечето от американците мислят, че климатичните промени се случват сега и искат ние да се заемем в това", заяви Кери. И изрази надежда, че Тръмп няма да приложи на практика изборните си обещания да изостави политиката в защита на околната среда, прилагана досега от Вашингтон.

Тези коментари Кери направи след визита на Антарктика по-рано тази седмица. Той предупреди, че ако там леденият пласт се разчупи или се разтопи, това ще покачи настоящото ниво на моретата с 3,7 метра или повече. Кери разказа, че учени на Антарктика са му показали каква работа вършат, за да съберат доказателства за влиянието на климатичните промени.

В Уелингтън Кери каза още, че споразумението за Транстихоокеанското партньорство не е мъртво въпреки заплахите на Тръмп, че ще се откаже от него.

Според Кери това споразумение ще е от полза за икономическия растеж на САЩ. Той обаче каза, че президентът Барак Обама не се опитва да го прокара в Конгреса преди встъпването в длъжност на Тръмп, въпреки че е пламенен поддръжник на този договор.

Кери каза също така, че споразумението не е цели да се превърне в крепостна стена срещу нарастващата тежест в региона на Китай. "Тук не става дума за Китай. САЩ приветстват мирния възход на една велика нация като Китай и ние заявихме това директно на президента Си Цзинпин. Ние не искаме конкуренция или конфликт, а искаме сътрудничество", заяви Кери.

Водещи

Най-четени