Увеличават се пациентите в Спасителния център за диви животни в Стара Загора 24.07 | 21:40

Прието е изостанало в растежа си царско орле

От Андриян Георгиев

Зачестява приемът на бедстващи редки и защитени птици в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Това обяви д-р Христина Клисурова от "Зелени Балкани" на брифинг в пресклуба на БТА. 

Центърът е единствената в България специализирана болница за лечение, рехабилитация и връщане в природата на пострадали птици, земноводни и дребни гризачи. 

От началото на тази година в Спасителния център са потърсили помощ 950 животни. За сравнение, през цялата 2011 г. са приети общо 1 290, от тях 1 194 са птици. Останалите пациенти са  костенурки, катерички, дребни гризачи и маймунки.

Д-р Клисурова изрази надежда повече млади хора от нашата страна да се включват в работата на сдружение "Зелени Балкани" като доброволци. 

Междувременно стана ясно, че малко царско орле (Aquila heliaca) е прието в Спасителния център в Стара Загора. Пилето е със значително поднормено тегло, изтощено и с влошено общо състояние. Открито е в гнездото си, при акция на "Зелени Балкани" за маркиране на птиците от двойката.

Орлето е на около 50-дневна възраст, с оформено оперение и при нормални обстоятелства би следвало да излети от гнездото до няколко седмици.

То е едно от двете малки, излюпени от двойка царски орли, гнездяща в района на Дервентските възвишения. В случаи като този, при недостатъчна храна и разлика в големината на двете малки в гнездото, по-късно излюпеното и по-малко пиле чувствително изостава в растежа си и не се развива пълноценно, за сметка на по-едрото орле, което оползотворява основната част от донесената в гнездото храна. 

Така второто орле е изправено пред заплахата да не се развие  пълноценно или дори да загине от глад, поясняват специалистите.

През тази година екипът на "Зелени Балкани" е  регистрирал още три други случая, в които двойки царски орли са  загубили малки от гнездото си при сходни обстоятелства. Предвид  тревожните факти, отслабналото орле веднага е транспортирано към спасителния център. Надеждите на специалистите са птичето да се възстанови и да го върнат в природата.

Водещи

Най-четени