Устойчивост - ключова дума за строителния бранш 26.08 | 17:21

Това е мнението на Георги Коларов, президент на Българския съвет за устойчиво развитие (БСУР)

От Ралица Стоянова

Санирането е много по-всеобхватен процес от смяната на дограма и лепенето на изолация. Това стана ясно от думите на президента на Българския съвет за устойчиво развитие (БСУР) Георги Коларов при подписването на споразумение за сътрудничество с изпълнителния директор на Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) Кольо Колев днес (26.08.11), пише econ.bg.

Срокът на действие на споразумението е една година и съгласно условията му се предвижда създаване на работна група от експерти от двете институции, която да обсъжда въпроси относно нормативната уредба, изпълнението на програми и проекти, съвместно участие във форуми, свързани с енергийната ефективност.

По принцип строителният сектор "поглъща" 50% от природните ресурси в света и отделя 25% от емисиите въглероден диоксид. Основните разходи по една сграда - около 85%, се реализират в периода на експлоатация.

Според президента на БСУР стимулирането на устойчиво развитие е новата, шеста инвестиционна вълна в сектора. Той счита, че тя ще донесе невероятен тласък на икономиката - нови индустрии и нови работни места.

БСУР е подписала договор с Германския съвет за устойчиво развитие и ползва германската система за оценка на сгради и градски структури, която е най-модерната в света. Системата обръща внимание и на икономическите параметри, а не само на въздействието върху околната среда.

"БСУР има необходимото ноу-хау, което да помогне на строителния бранш да стане устойчив. Надявам се, че ще успеем да използваме тези знания пълноценно по време на сътрудничеството си", заяви Коларов. Той добави, че санирането като разпространение в България е социална мярка, която не води до значителна промяна в начина на живот. Заради това е необходимо строителният бранш да стане устойчив.

По време на процедурата по подписване на споразумението за сътрудничество между БСУР и АЕЕ стана ясно, че скоро Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) ще бъде наследена от Агенция за устойчиво енергийно развитие (АУЕР).

Правилникът на новата структура, която ще бъде правоприемник на АЕЕ, трябва да бъде приет другата седмица от Министерския съвет. Тогава се предвижда и работната група, сформирана от Агенцията и БСУР, да започне работа.

Водещи

Най-четени