Учени: Голям глад се задава през 2024 г. 06.02 | 14:10

Световната метеорологична организация (СМО) обяви 2023 г. за най-горещата година в историята

От iNews

Учените смятат, че 2024 г. може да е по-гореща от 2023 г. С какво ни заплашва това, какво да очакваме от времето през 2024 г., възможна ли е суша и последващ глад, каква е причината за такова екстремно време и как го обясняват учените?

Какво да очакваме от времето през 2024 г
Bloomberg отбелязва, че Световната метеорологична организация (СМО) обяви 2023 г. за най-горещата година в историята, преди дори да е приключила. 2024 година може да стане още по-гореща, смятат британски климатолози.

Според предварителните оценки средните годишни температури биха могли да надвишат средните от прединдустриалната епоха с повече от 1,5 градуса (през първите девет месеца на 2023 г. тази цифра е надвишена с 1,4 градуса и всеки месец от юни до ноември се записват най-високите температури в историята) .

При тези условия човечеството може да се сблъска с редица екстремни природни явления, подобни на които не са наблюдавани досега.

Ще има ли суша и глад
Експерт от неправителствената организация [C]Worthy, Ула Хийд, смята, че прегряването на планетата може да доведе до промяна в посоката на въздушните и водните течения, както и на дъждовете.

В местата, които традиционно са получавали големи количества дъжд, може изобщо да няма дъжд, докато сухите пустеещи земи могат да бъдат наводнени с проливни дъждове. И двата варианта са много лоши за селското стопанство.

Като пример Майкъл Макфейдън, старши изследовател в Американската национална администрация за океаните и атмосферата (NOAA), цитира ситуацията в бразилската Амазонка. Горите на Амазонка вече изпитват тежка суша , която доведе до горски пожари, докато сухите южни части на САЩ може да се изправят пред по-студено и влажно време през 2024 г.

Какви природни бедствия заплашват през 2024 г
Една изключително топла година може да промени разпределението на валежите на Земята, твърдят учени. На първо място, това може да засегне Югоизточна Азия и Австралия, пише Bloomberg, и да доведе до мащабни горски пожари, подобни на тези, които бушуваха в Австралия през 2019 г. В западното полукълбо пожари трябва да се очакват през пролетта и те ще застрашат преди всичко Аляска и Канада.

В същото време топенето на леда увеличава екстремните метеорологични явления в Европа, предупредиха учени от Кралския холандски метеорологичен институт пред Bloomberg. Това може да доведе до масивни проливни дъждове и наводнения, подобни на които убиха стотици хора в Германия и Белгия през 2021 г.

Какво причинява екстремно време
Учените посочват природния феномен Ел Ниньо (на испански "момче") като основна причина за очакваното екстремно затопляне през 2024 г. 

Ел Ниньо е част от дългосрочен климатичен цикъл и означава, че топлите води в тропическия Тихи океан спират да се смесват със студени маси, идващи от дълбините. 

В резултат на това обширни райони на океана западно от Мексико и Калифорния се прегряват и произвеждат огромни количества пара, които излизат в атмосферата. Това поражда мощни тайфуни и влияе на преразпределението на топлината по цялата планета.

През 2023 г. силен Ел Ниньо вече е "осигурил топлина" на цялата планета. Bloomberg предупреждава, че втората година под влиянието на това явление обикновено е по-гореща от първата - това се наблюдава многократно през последните 40 години.

Какво казват учените за климата
Не всички учени са съгласни с тревожните прогнози, публикувани от Bloomberg. Климатологът, доктор на географските науки Нина Зайцева в интервю за NEWS.ru припомни, че "дългосрочното прогнозиране е изключително ненадеждно нещо ".

"Има връзка между колебанията в района на Ел Ниньо и определени метеорологични явления. Разбира се, всичко в природата е свързано. Периодичната променливост на тези течения е свързана с времето на земното кълбо, но хората все още не могат да обяснят физическата връзка, защото знаем твърде малко за нашата планета. Това, което Bloomberg пише, е, както е казано от обикновените хора, от фенер: искате да привлечете вниманието към себе си", казва Нина Зайцева.

Водещи

Най-четени