Учени: Хората вкараха Земята в нова епоха - антропоцен 31.08 | 15:35

Човешката намеса е сложила край на ерата холоцен, продължила 11 700 години

От iNews.bg

Човешкият отпечатък вюрху Земята е сложил край на епохата холоцен.От 1950 г. насам планетата е навлязла в нова ера – антропоцен, или т.нар. "Голямо ускорение" заради огромните социално-икономически и химически промени, причинени от хората.Това твърдят учени, които предлагат да бъде призната новата геоложка епоха - антропоцен, предаде АФП, цитирана от БТА.

Според работната група, изучавала 7 години антропоцена или "епохата на човека", е време да се сбогуваме с епохата холоцен, продължила 11 700 години. 35 учени, сред които геолози, океанографи, климатолози, историци и археолози, предложиха на Международния геоложки конгрес в Кейптаун, РЮА, да бъде прието съществуването на "епохата на човека".

"Човекът се е превърнал в сила, която е способна да промени дори планетата. И този факт е доста притеснителен", заяви пред АФП Катрин Жандел, директор за изследванията във френската Лаборатория за пространствени геофизични и океанографски науки и член на работната група.

Въпреки всичко процесът по промяната на настоящата епоха и официализирането на новата вероятно ще продължи поне 2 години. Предложението трябва да бъде разгледано от подкомисия по стратиграфия на периода кватернер, която да го представи на изпълнителния комитет на Международния съюз на геоложките науки.

Концепцията за епохата антропоцен е изкована преди повече от 10 години от Нобеловия лауреат по химия Пол Круцен, който също е част от научната работна група.

Най-четени