Училище в Ихтиман с 5 пъти по-ниски сметки за отопление, откакто минава на ВЕИ 27.02 | 19:53

Остатъците от сечта трябва да се използват за биомаса

От Ивелина Георгиева

Предприятията, частните дружества и обществените сгради трябва да бъдат задължени да използват енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Това коментира по време на конференцията "Практики и иновации при използването на биомаса" в столичния хотел "Шератон" Илко Йоцев, управител на топлоцентрала, работеща с биомаси.

Йоцев обаче извади и сериозни аргументи за своето предложение. Отоплението така излиза поне 2-3 пъти по-евтино.

В училище в Ихтиман сметките са намалели пет пъти, откакто се отоплява с енергия от ВЕИ. Сметките, които той показва, сочат, че отоплението с нафта в това училище е коствало средно по 125 хил. лева на отоплителен сезон. След преминаване към ВЕИ, отоплителният сезон струва 20 хил. лева.

Сред основните източници на енергията в топлоцентралите е биомасата, а източник за нея е дървесината.

По закон след сеч на дърветата остатъкът или дървесината трябва да се събира и да се използва за отопление, обясни още Йоцев. Той обаче бе категоричен, че това не се прави и остатъците от нея остават да замърсяват гората и да създават пожари.

Бизнесменът предложи да бъде създадена работна група, координирана от Министерски съвет, която да изгради ясен план за действие или екшън план във възможно по-съкратени срокове.

Този екшън план трябва да е в полза на държавата и да се харчат по-малко пари за тежки горива. Освен това според него трябва да се планират насажденията на бързо растящата дървесина и да се използва максимално ресурса, който имаме.

Доставките на дървесина трябва да бъдат с дългосрочни договори - тя да се купува на допустима цена, а не да минава през много посредници, допълни още той.

Най-четени