Фалитът на соларна компания удря с 0,5 млрд. долара американската хазна 15.09 | 09:29

Solyndra е дала 2 млн. долара за лобиране във Вашингтон

От Ивайло Ачев

Конгресмени от квотата на републиканците в Камарата на представителите поставиха под напрежение Белия дом относно фалита на една от най-големите американски компании за производство на слънчева енергия Solyndra, предаде АП.

Според републиканците заради прибързани действия на Белия дом американските данъкоплатци са ощетени с 528 млн. долара – толкова средства бяха гарантирани за Solyndra по програма на американското министерство на енергетиката за обезпечаване на заеми за развитието на възобновяемата енергия в САЩ.

По информация на АП Solyndra е похарчила близо 2 млн. долара за лобиране пред федералните власти през последните четири години. Отделно пред специален панел на Камарата на представителите бяха показани мейли, от които става ясно, че висш служител на Бюджетното бюро споделя как трябва да "се издадат бързо" разрешение за гаранция на държавен заем за Solyndra.

Досега неколкократно американският президент Барак Обама е сочил Solyndra като пример как икономическите програми на кабинета му създават работни места. Банкрутът на Solyndra обаче означава съкращение на 1100 души и отделно чуждите компании, които са си поръчали соларни панели от американската компания, няма да бъдат обезщетени.

Водещи

Най-четени