Фуджисава – най-екологичният град в света 28.05 | 10:53

Градът ще се самоосигурява с енергия, като намали със 70% отделяните вредни емисии

От Ивайло Ачев

До 2014 година Япония може да е стане дом на най-екологичния град в света, пише Inhabitat.com.

Името на града е Фуджисава и по план ще бъде разположен на 50 километра от Токио. Проектът предвижда да бъдат изградени 1000 къщи, които да са "по-енергийно независими от който и да е друг град в света". Задача номер едно е градът да намали със 70% своето равнище отделяни вредни емисии спрямо нивата си от 1990 г.

За целта ще бъдат построени интелигенти производствени и разпределителни енергийни мрежи, като решенията ще даде популярната компания Panasonic. По оценка на специалисти цялото портфолио от ноу-хау на Panasonic ще бъде вградено във Фуджисава.

Какви ще са чудесата на новия град? Предвижда се той да "работи" като единна енергийна система. Комуникационните системи ще бъдат свързани с всяко домакинство, а то от своя страна само ще регулира енергийните си нужди и съответно необходимото му количество енергия. Ще има изцяло зареждан от електричество градски транспорт, както и много зелени площи.

Уникалното в града е, че дори и при природни катаклизми като земетресението от 11 март той ще има достатъчно енергия, тъй като ще се самоосигурява. Това ще е възможно посредством многопластови системи за сигурност.

Зад проекта стоят девет японски компании.

Водещи

Най-четени