Хайде на работа с колело или пеш 10.09 | 14:54

"Do the right mix - Придвижвай се разумно" цели промяна в мисленето на хората

От Кремена Бедерева

Ще насърчава хората не да се откажат от личния си автомобил, а всеки да намери правилната комбинация за придвижване в града, като използва и велосипед, градски транспорт или ходи пеша.

Това ще стане чрез двугодишната информационната кампания на Европейския съюз "Do the right mix - Придвижвай се разумно", която бе обявена от министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.

Кампанията ще се изпълнява до 2015 г., стана известно на пресконференция в МОСВ. Тя няма претенции да влияе върху инфраструктурата и логистичния парк, а цели промяна в мисленето и нагласите.

България е избрана с още пет държави, за да организира национална кампания с това мото. Надявам се всички заедно да намерим верните думи, за да отправим посланието, което вълнува всички - да живеем в по-чиста околна среда и в градовете, каза министър Михайлова.

По думите й сред националните цели е спирките на градския транспорт да бъдат лесно достъпни, чисти, проектирани и изработени от екологични материали. Пари за подкрепа на общинските проекти се очаква да има в новата оперативна програма "Околна среда" (2014-2020 г.).

Първа инициатива в националната кампания е игра "20-те градски точки", която започва утре и ще се реализира до 20-ти септември в столицата, уточнява БТА.

В метростанции, артпространства, заведения и магазини за спортни стоки, желаещите ще могат да получат специални карти и печати, че са посетили обектите. Целта е да се покаже, че градът може да бъде обиколен без използването на автомобили, коментираха организаторите.

Измежду събралите всичките 20 печата, ще бъдат изтеглени печеливши, които ще получат награди. Представители на Клуб "Устойчиво развитие на гражданското общество" коментираха, че българското транспортно министерство е абдикирало от транспорта в градовете и е прехвърлило тази отговорност на общините, за разлика от останалите европейски държави.

Водещи

Най-четени