Хедж фондовете в САЩ играят срещу зелените технологии 10.12 | 12:23

След победата на републиканците на изборите за Конгреса през ноември перспективите пред бизнеса със зелените технологии се свиха доста

От Ивайло Ачев

Най-авторитетните американски хедж фондове започнаха масовo да играят на борсата срещу зелената икономика, пише Good.is.

Специалистите от Goldman Sachs и BlackRock търгуват с къси позиции* срещу две от най-популярните компании за зелени технологии – Tesla Motors и First Solar.

Общо 17%
от търгуващите се свободно акции на 35-те зелени компании, присъстващи в WilderHill New Energy Index, са продадени "на късо". Това е най-високото ниво изобщо в историята на търговията на такива акции и е почти четири пъти над обема на късите продажби в Standard & Poor's 500.

След победата на републиканците на изборите за Конгреса през ноември перспективите пред бизнеса със зелените технологии се свиха доста, тъй като Републиканската партия отдавна е известна с нежеланието си да подкрепя засилване на климатичните норми в САЩ. Това явно кара и инвеститорите да не гледат с доверие към сектора и съответно засилва удара на борсата.

*Търговия с къси позициипо същество работи по следния начин: инвеститор взима акции на дадена компания при цена от да речем 10 долара на акция и обещава да ги върне след време (кратък период) по текуща стойност. След това инвеститорът продава акциите на текущата им цена, като разчита голямото количество на продажбата да смъкне цената. Така когато дойде време да върне акциите, инвеститорът на практика ги връща на по-ниска цена и излиза на печалба.

Водещи

Най-четени