Хибридна турбина генерира ток от вятъра и слънцето 06.04 | 15:26

Иновативната вятърна турбина е снабдена с фотоволтаични перки

От Георги Георгиев

Защо да използваме една форма на възобновяема енергия, след като можем да произвеждаме два вида ток от едно и също съоръжение? Този въпрос са си задали група британски учени от университета в Ливърпул и съответно са се опитали да отговорят на него.

В резултат те създали нов вид хибридна вятърна турбина, разполагаща с комплект от въртящи се перки със соларни клетки върху тях, информира inhabitat.com.

Екипът, воден от д-р Джо Кинг, стигнал до иновативното решение и за да отговори на често отправяните критики, че турбините са ефективни само при наличието на достатъчно силен вятър. Така новата технология удвоява функционалността на традиционните турбини чрез прилагането на фотоволтаичните технологии.

Според Кинг новите хибридни турбини ще намерят много добро приложение в южните страни като Мароко, Италия и Испания, където има много слънце за разлика от непостоянните ветрове. На мъгливия Албион те едва ли биха били подходящи за използвани, смята ученият.

Разработването на новата турбина не минало и без пречки не минало и без проблеми. Ранните компютърни симулации показали, че турбините със соларни клетки върху перките си хвърлят ослепителни отблясъци във всички посоки.

Подобно на огромни диско-топки те могат да заслепят пилотите на самолети, както и всеки, който живее в областта. А в особено горещи дни отразените слънчеви лъчи могат да са толкова енергийни, че да предизвикат пожари в околните сгради и растителност.

За да избегнат тези опасности, учените разработили оцветени соларни панели, които не отразяват слънчевите лъчи.

В момента инженерите решават къде да инсталират първият си прототип. Едно от предложенията е да това да бъде Ирландия, която е известна със силните си ветрове и слънчевите лета. Прототипът, наречен Heat Waver ще бъде инсталиран в близките няколко месеца след провеждането на още няколко теста.

Водещи

Най-четени