Химическото оръжие в Балтийско море води до мутации в рибите 16.09 | 10:57

След Втората световна война там са погребани над 50 000 т химически боеприпаси

От Антония Михайлова

Потопеното след Втората световна война в Балтийско море химическо оръжие води до болести и мутации сред рибите, казва Яцек Белдовски от Института по океанология към Полската академия на науките.

"В рамките на проекта, покрай другото, изследваме и влиянието на химическите вещества върху рибите в района на погребите. Там има повече болести, отколкото в други райони на Балтика. Отбелязани са също така генетични нарушения", обяснява ученият.

След края на войната през 1945 г. в Балтийско море са потопени над 50 000 тона химически боеприпаси. Търсенето на местата на погребите се води в рамките на европейския проект CHEMSEA.

Според резултатите от изследванията ще бъдат изработени мерки за утилизация на химическото оръжие, застрашаващо природата и здравето на хората. Най-голям арсенал е изхвърлен в околностите на островите Готланд и Борнхолм. През лятото на 2013 г. следи от химическо оръжие са открити и в Гданския залив.

"Нашите изследвания сочат, че в Готландския басейн се намират около 8000 тона бомби и снаряди, които замърсяват околната среда. Ние потвърдихме, че дъното около тези обекти е замърсено. Преди имаше само предположения", казва Белдовски.

Според него не е препоръчителен уловът на риба от тези места, но е забранен риболовът само с дънни тралове. Основна част от погребаното в Балтийско море химическо оръжие е иприт. Най-голяма опасност представляват веществата, които са били погребани в негодни за съхранение контейнери, които се разлагат бързо, уточнява РИА Новости.

Водещи

Най-четени