Целувка за хартия 06.12 | 17:13

Ученици по сладък начин провокираха съгражданите си да рециклират

От Елена Коцева

Колко ненужна хартия, стари вестници и списания, картони имате вкъщи? И тя струва – целувка. Да, сладка захарна целувка.

Този нетрадиционен и определено сладък начин да привлекат повече хора в седмицата на ограничаване на отпадъците избраха ученици от Общинския ученически клуб "Екология" в град Лом. За всеки пакет донесена хартия за рециклиране, дежурните ученици в пункта за събиране на хартия, раздаваха целувки.

Количеството на подготвените захарни целувки е било само 120 броя, а когато те са свършили, са се раздавали и истински целувки, споделят с усмивка на сайта си учениците. Остава неопределен броят на истинските целувки (...), но събраната хартия е – 600 кг. Количество събрана хартия доказва ефективността на кампанията, организирана от учениците.

Тяхната акция се провежда в рамките на тазгодишната Европейска седмица за намаляване на отпадъците, която се проведе и в България в края на ноември месец. В рамките на една седмица Общинският клуб прави цяла програма от дейности, с които да привлекат вниманието на своите съграждани и връстници към проблема с огромното количество отпадъци, които човек оставя след себе си.

И съобразявайки се точно с това самата информационна кампания е била организирана минимализирано – с ограничен брой брошури, които да бъдат раздадени (50) и плакати, които са разлепени по улиците на града. За сметка на това доброволците са се опитвали да обясняват на място повече неща на гражданите.

Учениците са организирали и изложба с плакати и рисунки, както и информационен час сред по-малки ученици. В кампанията се включва и прожекция на филм "История на нещата". Отделно на това от клуба са се включили в кампанията, организирана от "За земята" и са залепили на пощенските си кутии лепенка "Без реклами", за да ограничат поне индивидуално хартиения спам, който ни залива като реклама.

В момента продължава да тече и конкурс за есета на тема "Ще потънем ли в боклуци?" Да пожелаем успех на победителите и на участниците в клуба. 

Водещи

Най-четени